Picture Fest er mangfoldighed og overraskelser.
Man kan overraske gæsterne ved at servere en forret med hjemmelavet knækbrød, boblevand - og noget at komme på knækbrødet.

Brød og knækbrød finder du under "Kage".

På denne side:

  1. Forret: Humus
  2. Forret: Valnøddemos og ærtemos
  3. Hovedret: Tærte
  4. Hovedret: Postej på mungbønner, nødder og æg
  5. Hovedret: Spinatpanir
  6. Blommechutney til hovedretten
  7. Dessert: Ovnbagt æblefryd
Picture Humus - en festlig forret, når den serveres med godt (knæk)brød og boblevand

3 dl kikærter
saften af 1 citron
ca 1/2 dl olivenolie
ca 1 stor spsk tahin m. salt

"pesto":
6-8 tørrede tomater
1 grøn, gul eller rød peberfrugt
1 tsk spidskommen
1-2 tsk tørret basilikum
1-2 tsk tørret timian
1 stort fed hvidløg

Kikærterne sættes i blød aftenen før brug. Si vandet fra kikærterne og tilsæt rigeligt vand, som kikærterne koges i - ca 2 timer.

Til "pestoen":
Skær tomater, hvidløg og peberfrugt i skiver. Hæld i lille gryde.
Drys spidskommen, basilikum og timian over og tilsæt en smule vand, som tomaterne kan suge til sig. Sæt gryden i kog og lad simre i 5 minutter.
Sluk og lad blandingen stå til kikærterne har kogt færdig. Blend "pestoen" med stavblender, da foodprocessoren ikke kan fange de små stykker hvidløg og tomater.

Hæld vandet fra kikærterne og hæld dem i foodprocessoren. Tilsæt olivenolie, citronsaft, tahin og "pesto".
Blend til ærterne er mosede rimeligt og blandingen er blød i consistens. Hvis humusen er for fast, tilsæt mere olie.
Humusen kan holde sig i køleskab i ca 6 dage.

Her er opskrift på humus til download.
Video om humus

Picture Forret: Valnøddemos og ærtemos

Denne portion rækker til 8-10 personer.
  • 200g valnødder, der ristes lidt og blendes sammen med
  • saften af 1 citron
  • 2 spsk honning
  • 2 spsk ahornsirup
  • 2 cm frisk ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 1 chilli
  • ½-1 spsk salt
  • ½-1 potte frisk basilikum eller oregano (bladene)
  • ½-1 potte frisk mynte eller koriander (bladene)
  • 1 dl vand

  • Når det er en fin mos, blander du hakket bladselleri i - eller hvad du nu synes passer.

Denne portion giver ½ liter mos.
Denne mængde kan også bruges som hovedret: Fire personer kan få 1¼ dl hver. Det er fint sammen med bagte rodfrugter, chutney, salat og brød.

Fif, der sparer penge: Ærtemos
Skift en stor del af valnødderne ud med optøede grønne ærter.

Picture Hovedret: Tærte med mørdej af kartoffelmos med quinoa og mel uden gluten
Tærtebunden smager bedre end en almindelig mørdej og den er nem at lave.
  1. Bunden: Kog, blend, afkøl, bland, form og køl

    • Kog 3 rengjorte og snittede kartofler i rigeligt vand og 1/4 dl quinoa til kartoflerne er møre.
    • Blend til mos og lad mosen afkøle lidt inden du blander 25g saltet smør og mel i.
      Jeg brugte en blanding af rismel og mungbønnemel.
    • Stop med at tilsætte mel, mens mosen stadig er let et røre i.
    • Smør mosen ud i tærteform foret med bagepapir.
    • Dæk til og lad hvile i køleskabet. 


  2. Forbered krydret sovset fyld, forbag bunden og fyld i

    • Forbered fyld - for eksempel en krydret sovset bønneblanding som denne:

      Grovhak en lille fennikel, et mellemstort løg og 1/2 grøn chili og rist sagerne i ghee + rapsolie indtil løget er gyldent.
      Tilsæt 1 spsk. karry + 1 tsk hel spidskommen.
      Tilsæt kogende vand så blandingen er dækket og lad simre i 10 minutter.
      Blend blandingen.
      Tilsæt 250g friske grønne bønner, 2 grofthakkede fed hvidløg og 1 spsk basilikum - rør rundt, varm igennem i 1 minut, sluk for blandingen og lad den stå og trække mens du forbager bunden.
    • Klip bagepapiret til og bag tærtebunden i 15 minutter ved 200 grader varmluft.

  3. Pynt tærten, bag den i 30 minutter ved 200 grader normal varme - og lad den trække sig sammen i 10 minutter
    • Jeg brugte “pynt” af 3 røde og 3 gule tomater samt 1/2 gedebrie til tærten på billedet.
    • Andre gange har jeg lagt fyldet ude langs kanten og så hældt en æggeblanding i midten. Æggeblandingen består af 1 æg rørt sammen med lidt revet ost og fx timian.
Picture Hovedret: Postej på nødder, mungbønner og æg

Kog 1 dl mungbønner (eller linser) i 30 minutter (45 for linser) sammen med

  1. 1,5 dl vand + 1,5 dl kokosmælk
  2. 1 spsk af hver af disse krydderier:
    • salt
    • kværnet sort peber
    • revet muskatnød
    • oregano
    • spidskommen
  3. 1/2 spsk af hver af disse krydderier:
    • gurkemeje
    • timian
    • basilikum
  4. 2 tomater
  5. 1 løg
  6. 4 små finthakkede kartofler (eller 2 store)
  7. 1-2 spsk af hver af disse friske krydderier:
    • hakket grøn chili
    • ingefær
    • hvidløg
    2 spsk gør det stærkt - 1 spsk gør det aromatisk

Lad det køle af i 1-2 timer.

  1. Pisk 3 æg
  2. Rør 1 dl finthakkede/blendede hasselnødder/mandler i
  3. Rør den kogte linsemasse i

Bag i tre små forme ved 175 grader i 45 minutter, hver portion er nok til 2 personer - så de to ekstra portioner kan fryses ned.
Eller bag det hele i en ildfast form i 60 minutter ved 175 grader - det dækker til 6 personer, når der er godt med tilbehør.

Server med salat og ris - og gerne med fladbrød, chutney og en grøntsagssovs.

Picture Hovedret: SpinatPanir
Panir indgår fint i varme retter og er uundværlig i en spinatpanir. ;-)
En meget mættende spinatpanir får man ved at komme panir og spinat i en dahl med linser: Kog linser med kartoffel, tomat, karry og kokosmælk - se evt. hvordan man laver en dahl på linser under "Basis".
Tilsæt friske spinatblade de sidste 3 minutter.
Tilsæt panir til sidst.

Video om let spinatpanir uden linser

Opskrift på panir står et stykke nede i Basis.

Picture Blommechutney til hovedretten
8-10 udstenede, kvarte blommer, 5 tørrede findelte figner bringes forsigtigt i kog med 1 dl vand. Efter 1/2 time, når det er godt i kog tilsættes krydderier:
Svits et lille løg på pande sammen med finskåret chilli og godt med finskåret frisk ingefær i 1-2 spiseskefulde ghee. Når ingefæren er let gylden så tilsæt karrypulver. Tilsæt så 1-2 dl kokosmælk, rør rundt og hæld i blommerne.
Lad det simre i 1-2 timer - gerne i en madtermokande.
Picture Dessert: Ovnbagt æblefryd
Her er opskrift på Kage - ovnbagt æblefryd.