Picture Brød og kager på denne side:
    Kage
  • Ovnbagt æblefryd
  • Håkon småkager med marcipan
  • Powermuffin - en krydret cupcake til mellemmåltid
  • Pandekage - Dosa til morgenmad
  • Kagen til kaffe eller te om eftermiddagen
    Brød
  • Chapati, det daglige brød
  • Banale boller
  • Rugbrød på gær og kærnemælk
  • Knækbrød
  • Nemt fladbrød
Picture Ovnbagt æblefryd
Super hurtig lækker æblekage til 4-6 personer
  1. 500 gr æbler i tern
  2. 150 gr smeltet smør
  3. 125 gr sukker
  4. 125 gr mel
  5. 125 gr havregryn
  6. 1-2 tsk vanillesukker
  7. 1-2 tsk kanel
  8. En håndfuld mandler, skal ikke smuttes men grovhakkes
  • Saml ingredienserne 3-7 i en skål.
  • Pisk det smeltede smør deri.
  • Læg de rensede æbletern i et ovnfast fad.
  • Læg den sammenpiskede masse over æblerne og drys til sidst mandlerne på.
  • Bages ved 200 grader alm. ovn i 30 min.
  • Serveres - gerne lige fra ovnen - med flødeskum eller/og is.

Variation: Skift æblerne ud med en anden slags frugt - eller bær.

Picture Håkon småkager med marcipan
Denne opskrift giver 80 til 100 stk afhængig af din gavmildhed
  • 200 g smør
  • 100 g flormelis
  • 100 g marcipan
  • 1 æg
  • Ca 250-300 g hvedemel
  • 2 tsk vanillesukker
  • Rørsukker til at rulle dejen i
  1. Pisk smør, flormelis vanillesukker sammen til en ensartet masse.
  2. Tilsæt revet marcipan og derefter ægget og tilsidst mel.
    Dejen skal være blød men ikke klæbrig. Du skal kunne have dejen løst i hånden uden at den klæber til fingrene.
  3. Saml forsigtigt dejen til en klump som du deler i 3-4 dele.
    Hver del trilles forsigtigt til en pølse, diameter 1-2 cm.
  4. Rul pølsen i rørsukker og læg den i folio eller sølvpapir.
  5. Sæt dejen i køleskab i en time, så den er fast og skærbar.
  6. Skær små kager ud med en kniv, tykkelse 5 mm, og placer dem på en plade med bagepapir.
  7. Bag ved 180 grader varmluft i 8-12 min afhængig af hvor tykke de enkelte småkager er.
  8. Køl småkagerne helt af, så holder de sig bedst i kagedåsen.
Picture Powermuffin - en krydret cupcake
Denne opskrift giver 6-8 powermuffins, et mellemmåltid, der vil noget...
Blend lidt chilli, frisk ingefær og måske kanel og kardemomme i 3 dl kokosmælk/vand.
Bland gode sager i: en håndfuld hakkede nødder, 5-6 fintsnittede dadler samt 1 dl havregryn eller kogt byg/ris.
Til sidst røres 1 dl groft mel i, fx en blanding af rug- og rismel.
Kan med fordel stå og trække i formene natten over, inden de bages i 15-20 minutter ved 200 grader.
Picture Pandekage - Dosa
En dejlig krydret pandekage til morgenbordet. Den giver nok med fedt og protein til at komme godt i gang. Den indiske husmor lader mungbønner og ris trække i vand - hver for sig - i 5 timer. Så bliver det blendet sammen, krydres - og står natten over, før de steges.
Jeg har heldigvis en kornkværn, hvor jeg kværner rug, brune ris og mungbønner til mel.

1 lav dejen om aftenen
Du skal blande to dele væde med en del mel. 2dl væde med 1 dl mel giver 4 dosai. Brug groft mel - gerne en blanding. Hvis du blander mel fra korn og bælgfrugt får du godt med protein. Det kan være rug- + kikærtemel, eller du kan kværne afskallede mungbønner og brune ris i din kaffekværn.
Fremgangsmåde: Blend vand og kokosmælk med lidt hakket frisk ingefær og chilli samt fx salt, spidskommen og fennikelfrø.
Rør melet i med en gaffel. Lad det stå tildækket til næste morgen.
Hvis der er et lille lag vand øverst om morgenen, er dejen helt fin og skal bare omrøres. Hvis dejen er for tyk, kan du tilsætte lidt vand.

2 Steg i ghee på lille "tefalpande"
Panden skal være godt varm og det bliver ekstra lækkert med lidt ghee (smørolie) på panden. Steges til den er godt gyldenbrun - på begge sider.

3 Spis med frugt søbet ind i honning og mandelsmør
Frosne bær kan tø om natten med et lag akaciehonning over. Om morgenen: Tilsæt en stor spiseskefuld mandelsmør, rør godt rundt i bærrene og tilsæt frisk frugt. Mandelsmørret giver en dejlig smag og konsistens samt fede proteiner.

Picture Kagen til kaffe eller te om eftermiddagen
Der er nok til 6 mennesker - eller til flere dage.
  • 250 g smør, der har stået et par timer udenfor køleskabet
  • 250 g rørsukker
  • 250 g hvedemel
  • 4 æg, der har stået et par timer udenfor køleskabet
  • ½ tsk. baqepulnver
  • 1 tsk krydderi, fx kanel eller masala
  • 75 g hakkede valnøddekerner og/eller cachewnødder
  • 100 g hakket mørk chokolade
Rør dejen med let hånd og glade følelser
  1. Smørret røres blødt i en lun skål
  2. Sukkeret drysses i lidt ad gangen
  3. Tilsæt hele æg (uden skal) - et ad gangen
  4. Mel, bagepulver og krydderi blandes og hældes gennem en sigte og ned i dejen
  5. Nødder og chokolade blandes i
Kagen starter i en kold ovn
  • Dejen fyldes i en bageform, der er smurt med smør eller foret med bagepapir.
  • Sæt bageformen i en kold ovn.
  • Indstil ovnen til 165 grader - ikke varmluft.
  • Efter 1 time og 5 minutter er kagen færdig.
    Check evt. med en strikkepind - dejen skal ikke hænge i.
Picture Chapati - det daglige brød
Dej til 8 chapati:
  1. 250 g mel
  2. 1 ¼ dl vand
  3. evt. ¼ dl olie
  4. 1 tsk salt
  5. evt. peber
  6. Ælt sammen til den slipper.
  7. Stil et roligt sted - den skal hvile mindst ½ time, gerne natten over.
  8. Rul tyndt ud som små pandekager.
  9. Steg på hed tør pande.
    Vend i luften, hvis du synes det er sjovt.
    Pres evt. ned, når den bobler op.
  10. En side er færdig når der er brune pletter.
Skal spises inden for 1 time.

Video om chapati

Picture Banale boller
Bollerne skal være flade - så du kan smøre direkte på den flade bund når du spiser en bolle.
Men vær blot rolig - selv banale boller kan skæres over.

Med lidt træning klarer du det med samlet arbejdsindsats på 15 min.

  1. Om aftenen bruger du 5 min. på at lave dejen:
    • I 4 dl koldt vand smuldrer du 5-10 g gær.
    • Tilsæt salt og måske olie.
    • Bland det godt vha røremaskine.
    • Hæld 200g usigtet og 200g sigtet mel i.
    • Bland til du har en lind tynd dej.
    • Dæk til og sæt i køleskabet natten over.

  2. Hæld 16 boller på plade med bagepapir vha. to store skeer mens ovnen varmer op til 200 grader.

  3. Flad bollerne godt ud.

  4. Bages midt i ovnen i 20-25 min.
Picture Rugbrød på gær og kærnemælk

Lille brød
  • 4 dl kærnemælk
  • 8 g gær
  • 8 g salt = ½ spiseske
  • 350 g groft rugmel
  • 100 g sigtemel
  • 50 g sesamfrø
  • 25 g nigellafrø
  • 25 g valnødder, hakket
  • Brødform på 1½ l
Stort brød
  • 7½ dl kærnemælk
  • 15 g gær
  • 15 g salt =1 spiseske
  • 650 g groft rugmel
  • 200 g sigtemel
  • 100 g sesamfrø
  • 50 g nigellafrø
  • 50 g valnødder, hakket
  • Brødform på 2½-3 l

Rør gæren ud i den lunkne kærnemælk. Rør de andre goder sager i.
Ælt dejen til den er ensartet. Den er klæbrig…
Stil dejen til hævning et lunt roligt sted i en skål i mindst 30 minutter. Læg film eller et fugtigt klæde over skålen.
Ælt dejen igen og form den til et brød. Brødet skal hæve lunt, roligt og tildækket i mindst 30 minutter i en smurt bageform.
Prik huller foroven med en gaffel.

Bag brødet i 5 minutter ved 250 grader og derefter ved 180 grader i mindst 1 time (stort brød i 1½).
Brødet er færdigt når det er 95 grader inde i midten - og når det lyder hult, når du banker det i bunden…
Stil det på en rist til afkøling - ellers får du em i bunden.
Læg film over - ellers får du sprød skorpe.

Variation: Halvdelen af rugmelet kan erstattes af andet groft mel.

Picture Knækbrød (her er til 2 bageplader)
Disse knækbrød er fremstillet af hel spelt, som jeg kværner på min egen kornkværn. Jeg bruger alt fra det kværnede mel, hvilket kan få betydning for, hvor meget væde jeg skal bruge, til dejen er fast. Er man nødt til at købe færdigmalet mel, vil det sandsynligvis opføre sig lidt anderledes.
Man prøver sig frem, ligesom man kan bruge andre frøsorter, end jeg foreslår.
Husk blot, at olien skal kunne tåle høje temperaturer. I stedet for olie kan man bruge ghee.

Dej
- hvis man har en kornkværn bruges hel korn indtil streg 500 eller 7 dl fuldkornsmel

  • 2 dl vand
  • 1/2 - 1 dl olie, jeg bruger olivenolie og rapsolie blandet
  • 1 dl sesam- og nigellefrø
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk salt
  • evt hvedemel hvis dejen bliver for våd.

 Tryk på billedet og se hvordan dejen skal se ud.
  1. Alle de tørre stoffer blandes i en stor skål.
  2. Vand og olie hældes i og det piskes sammen med en el-pisker, indtil alt mel er suget op.
    Er dejen for våd til at ælte, tilsæt hvedemel.
  3. Ælt dejen godt sammen med hænderne indtil den er glat og smidig.
  4. Dejen skal rulles meget tyndt ud. Man kan evt.rulle ud mellem 2 stykker bagepapir. Brug hvedemel, så dejen ikke klistrer fast.
  5. Når dejen er tynd nok - 1 - 2 mm - skæres passende stykker ud. Jeg bruger et pizzahjul.
  6. Stykkerne lægges på bageplade med bagepapir og bages i ovn 12 min ved 200 gr. varmluft.
  7. Knækbrødene køles af og lægges i lufttæt beholder til fremtidig nydelse. Mums, synes jeg.

Picture Nemt fladbrød
Brødet smager herligt og er så fladt at man kan smøre det som det er, eller bare spise det til maden.
  1. Lav en våd dej med
    • 400 g mel
    • 3 dl vand
    • 1 spsk salt
    • 1/2 tsk gær
    • godt med nigellefrø og sesamfrø
    • evt. lidt olie
  2. Lad den hæve mindst 1 time

  3. Hæld den ud på bageplade med bagepapir.

  4. Bred den ud til en tynd masse og lad den hæve i 1/2 time

  5. Bag den i 30 minutter - de første 5 minutter ved 250 grader, de sidste 25 minutter ved 200 grader

  6. Lad den køle på en rist - gerne under et klæde.

  7. Skær ud i passende stykker.