Picture Kød er unødvendigt til dagligt, men ved særlige lejligheder kan det glæde glubske gæster.

Tommerfingerreglerne om kød siger:

  1. Hvis du skal slå nogen ihjel, så vælg hellere en fugl eller en fisk end en ko, for koen har et mere udviklet nervesystem og dermed et mere udviklet følelsesliv.

  2. Køb kød fra dyr, der har haft en ordentligt liv.

På denne side:

  1. Andelår i tagine - marokansk inspireret
  2. Heldig fiskepaté
  3. Tandoori med ingefær gør kødet mørt og delikat
  4. Farsbrød
Picture Andelår i tagine - marokansk inspireret
  1. Lav marinade til 4 andelår:
    • Knus disse krydderier i morter:
      • 2 tsk salt
      • 2 tsk hel spidskommen
      • 1 tsk gurkemeye
      • 1 tsk sort peber
      • 1 tsk revet muskatnød
      • 1 tsk kanel
    • og blend blandingen med
      • saft af 1 appelsin og 1/2 citron
      • revet skal af 1/4 appelsin
      • 2 fed hvidløg
      • 1/2 rød chilli
      • 1 teskefuld frisk ingefær
      • 2 spsk grøn mynte
  2. Skær overflødigt fedt af andelårene. Snit dem og læg dem parvis i frysepose og fordel marinaden ligeligt.
    Massér dem og læg dem i køleskabet natten over.
  3. Brun lårene - oversiden først og varm taginen op på blus ved siden af - så de brunede lår kommer i varm tagine.
    Fyld kogende vand i, så lårene er en trediedel dækket.
    Hæld lagen over og fordel 8 findelte oliven og 8 findelte abrikoser øverst. Dæk evt. også med en skivet saltet citron.
  4. Læg låg på og lad simre i ovnen i halvanden til to timer ved 170 grader.
  5. Smid skind og ben ud og spis kødet
Picture Heldig fiskepaté
  1. Grunddej: 1,5dl blanding af linser og hel byg koges i 1/2 l vand i 1 time med 2 løg, 2 tomater, 1 grøn chili, 2 cm frisk ingefær, salt og karry - og køler af før det blendes til mos.

  2. 2 æg, 1 spsk ghee/smør og 4 spsk kokosmælk røres sammen og blandes i grunddejen sammen med 3/4 dl mandler kværnet til mel.

  3. 500 g fisk (torsk + mørksej) blendes og røres i.

  4. Dejen lægges i muffinforme og lille brødform foret med bagepapir.

  5. 150 gr laks fintsnittes og lægges ovenpå, før der lukkes med et lag dej.

  6. Lad det trække under film i køleskabet.

  7. Rist spidskommen, 
fennikelfrø, sesamfrø og 
nigellefrø på panden 
(fidus: tilføj et par 
græskarkerner og stop 
med at riste, når de popper)

  8. Bland frøene med olie og salt og læg oven på fiskepatéen inden den bages 45 min. ved 175 gr. 
(Den store form skal have længere tid).

  9. Velkrydret sovs med spinat/champignon klæder patéen.

  10. Pateen klarer sig fint i køleskab og fryser.
  11. Det er da heldigt!
Tandoori med ingefær gør kødet mørt og delikat.

Lammekød bør være i tern, fjerkræ i større stykker og fisk hele.

Denne lage rækker til 1-2 kg kød:

Knus i morter:
2 teske salt
2 teske paprika
2 teske grovkværnet sort peber
1 teske spidskommen
1 teske koriander
1 teske fennikelfrø
¼ teske kardemomme
¼ teske kanel

Blend krydderblandingen med:
1-3 dl youghurt naturel.
Saften af en citron.
3 fed hvidløg
Mindst lige så meget frisk ingefær
1½ spiseske hakket rå løg

Lad kødet trække med lagen i køleskabet i mindst 3 timer - gerne natten over for lam og fjerkræ.
Masser evt. kødet med lagen i en frysepose. Det er nemt, og så er kødet, lugten mm. spærret inde i posen til det skal bruges.
Bag i overdækket fad i ovnen ved 175 grader (uden pose). Giv en time pr. kilo kød. Eller steg i gryde. Fisk skal have meget mindre tid, spørg fiskehandleren.

Farsbrød
Her er nok til 4 personer hvis du har brød, bagte rodfrugter og salat til - og måske en grøntsagssovs.

Allerførst koger du
1 dl brune ris i 2 dl kokosmælk + 1 dl vand
med 1 tsk salt, 2 tsk snittet frisk ingefær, 1 tsk fintsnittet mild chili og 2 spsk grofthakket løg.
- kog det i mindst 20 minutter indtil det stadig er lidt vådt og lad det køle af.

Farsen blander du af

  • 3 piskede æg
  • De kogte ris
  • 1/2 kg hakket ged, lam eller okse
  • Finthakkede grøntsager, fx 4 tomater og 1 rød peber
  • Krydderier
    • 1 spsk salt
    • 1 spsk merian
    • 1 spsk timian
    • 1 spsk oregano
    • 2 tsk kværnet sort peber
  • Evt. en håndfuld nødder - finthakket eller grovblendet.

Mellemlaget rører du sammen af

  • 200g Feta - gerne gedefeta
  • 100g Smøreost
  • 3-5 fed finthakket hvidløg
  • 1 spsk basilikum

I et smurt ovnfast fad smører du et lag fars ud.
Så mellemlaget - ikke helt ud til kanten.
Og så et lag fars.

Bag med låg (evt. af folie) i ovn i en time ved 175 grader. Tag låget af de sidste 20 minutter.