Video | Basis | Karry | Fest | Kage | Kød | Download |
Brød og kager på denne side:
|
Hvordan bruges grunddejen til æbleskiver, dosa, uthappams, vafler og idlis?
Grunddejen er beskrevet i rammen ovenfor. Tryk på billedet, så zoomer det op og du kan se mulighederne. Vafler er velegnet til frokost, når du fortynder grunddejen med kokosmælk i forholdet 2 dele grunddej til 1 del kokosmælk og tilsætter lidt ikke-søde krydderier.
Æbleskiver
Skal dejen krydres? Ikke nødvendigvis, fordi den fermenterede dej har sin egen gode smag. Men hvis den skal bruges til brunch eller frokost kan du overveje at tilsætte tang, en fermenteret grøntsag eller nogle spændende krydderier. Og hvis du vil bruge dem traditionelt, kan du tilsætte søde “julekrydderier”.
Dosa: Til 2 dl grunddej bruger jeg 1 dl væde: vand/kokosmælk.
Utappam: Fortynd dejen så den stadig er tyktflydende, 2 dl dej til ½ dl vand. Steg i lidt fedstof på panden.
Idlis: Grunddejen lægges i idliform og bliver dampet i 12 minutter i dampgryde med ½ l vand i bunden.
|
Fermenterede danske proteinkager: Æbleskiver, vafler og pandekager
Grunddejen består af ærtemel og quinoamel, der har fermenteret. Det er en nem dansk udgave af de indiske proteinkager som er beskrevet ovenfor. Quinoa kan dyrkes i Danmark og er den kornsort, der giver det bedste resultat sammen med ærtemel fra "gule ærter".
Sådan laver du grunddejen af 1 dl ærtemel og 2 dl quinoamel.
Hvordan bruges grunddejen?
Vafler er velegnet til frokost, når du fortynder grunddejen med vand og eller fløde i forholdet 2 dele grunddej til 1 del væde og tilsætter lidt ikke-søde krydderier.
Æbleskiver steges i ghee, men en god olie kan også gøre det, så de forbliver veganske.
Pandekager: fortynd dejen med vand og/eller fløde til en tynd dej, der kan hældes på panden til pandekager. Til 2 dl grunddej bruger jeg 1 dl væde. Fløden gør, at man ikke behøver bruge fedtstof på en slip-let-pande.
Dampede æbleskiver (Idlis): Grunddejen lægges i idliform og bliver dampet i 12 minutter i dampgryde med ½ l vand i bunden.
Ærtemelet kan du få hos: PureDansk
Dansk Quinoa kan du få hos:
Fresh.Land, der får det fra Lolland.
|
8 Banale boller Bollerne skal være flade - så du kan smøre direkte på den flade bund når du spiser en bolle. Men vær blot rolig - selv banale boller kan skæres over. Med lidt træning klarer du det med samlet arbejdsindsats på 15 min.
Forbedringer:
|
Knækbrød (her er til 2 bageplader)
Disse knækbrød er fremstillet af hel spelt, som jeg kværner på min egen kornkværn. Jeg bruger alt fra det kværnede mel, hvilket kan få betydning for, hvor meget væde jeg skal bruge, til dejen er fast. Er man nødt til at købe færdigmalet mel, vil det sandsynligvis opføre sig lidt anderledes. Man prøver sig frem, ligesom man kan bruge andre frøsorter, end jeg foreslår. Husk blot, at olien skal kunne tåle høje temperaturer. I stedet for olie kan man bruge ghee.
Dej
|
Nemt fladbrød
Brødet smager herligt og er så fladt at man kan smøre det som det er, eller bare spise det til maden.
|