200 g dadler, figner, abrikoser opblødt i 2½ dl vand
2 modne bananer (350 g)
1 spsk mandelsmør (80 g)
250 g hvedemel erstat evt. 125 g med ærtemel, grahamsmel eller havregryn
1 tsk. bagepulver
½ tsk. kanel
½ tsk. nellike
½ tsk. kardemomme
½ tsk. salt
Fremgangsmåde:
Blend de opblødte frugter med bananer, vandet og mandelsmørret.
Bland de tørre ingredienser i en skål.
Bland de tørre og de våde ingredienser
Læg bagepapir i bunden af en kageform og hæld dejen i. Fordel dejen jævnt i formen.
Bag kagen i cirka 25 minutter ved 200 grader. Stik en tandstik i kagen til sidst og se, om den er bagt færdig (det er den, hvis der ikke sidder dej på tandstikken).
Kagen kan både spises og fryses.
Ovnbagt æblefryd
Super hurtig lækker æblekage til 4-6 personer
500 gr æbler i tern
150 gr smeltet smør
125 gr sukker
125 gr mel
125 gr havregryn
1-2 tsk vanillesukker
1-2 tsk kanel
En håndfuld mandler, skal ikke smuttes men grovhakkes
Saml ingredienserne 3-7 i en skål.
Pisk det smeltede smør deri.
Læg de rensede æbletern i et ovnfast fad.
Læg den sammenpiskede masse over æblerne og drys til sidst mandlerne på.
Bages ved 200 grader alm. ovn i 30 min.
Serveres - gerne lige fra ovnen - med flødeskum eller/og is.
Variation: Skift æblerne ud med en anden slags frugt - eller bær.
8 lækre, børnevenlige Proteinvafler
1¾ dl optøede grønne ærter
1¾ dl tykmælk
1¾ dl vand
1 tsk hakket ingefær
1 tsk salt
1 tsk peber (gerne brun)
1 tsk sukker
1 tsk bagepulver
blendes og hviler i fx 1 time.
Rør en revet kartoffel og et friskt æg i
Rør 1¾ dl groft mel i (gerne friskkværnet spelt)
Rør 1¾ dl sigtet mel i (gerne hvede)
Lad det hvile mindst 1 time før dejen bages til vafler.
Hvis det bliver lavet med revet gulerod i stedet for revet kartoffel, bliver resultatet mere saftigt og skal have længere tid end mit vaffeljern tror er passende ;-)
Så med gulerod, giver jeg det nogle ekstra minutter...
Danske madkager med fermenterede hestebønner + boghvede
Ingredienser:
1 dl afskallede hestebønner
2 dl hel boghvede
16 bukkehornsfrø
½-1 tsk salt
Boghveden giver masser af næring og en godt tekstur, men giver en fyldig og markant smag. Hvis du synes "det er for meget" kan 2 dl boghvede i opskriften erstattes af 2 dl quinoa eller 3 dl ris.
Inspirationen kommer fra Sydindien og de indiske ingredienser og metoder er beskrevet længere nede.
Grunddejen kræver lang iblødsætning og fermentering, men ikke så meget arbejde.
Skyl og sæt i blød hver for sig i 8+ timer
1 dl afskallede hestebønner skylles og sættes i blød med 16 bukkehornsfrø i 3 dl vand.
Det bedste resultat opnås ved at skylle bønnerne i vand 3-4 gange og hver gang fjerne "skummet", før det sættes til at trække.
2 dl hel boghvede skylles og og sættes i blød i rigeligt vand.
Blend hver for sig til fin creme Hæld vandet fra bønnerne og blend dem med lidt nyt vand, der tilsættes lidt efter lidt - indtil det er en fin creme.
Det kan tage flere minutter, før det er blendet godt nok.
Boghveden: hæld vandet fra og skyl boghveden flere gange indtil den ikke skummer mere.
Blend den med lidt ny vand til en fin creme.
Bland og blend
Bland de 2 cremer og blend dem en ekstra gang - nu har du grunddejen.
Grunddejen fermenterer overdækket og varmt i 8-16 timer.
35 grader varmt!
Når det har hævet tilsætter man salt. ½-1 tsk. Hvis salten kommer i før det har hævet, hæver dejen mindre villigt.
Dejen kan holde sig flere dage i køleskabet og du kan bruge den til 5 forskellige madkager, som er beskrevet i næste ramme.
Dansk Dosa Dej - grunddejens muligheder
Tryk på billedet, så zoomer det op og du kan se mulighederne.
Dosa-Pandekager: fortynd dejen med vand til en tynd dej.
Varm panden så godt op at det sprutter når du strinter lidt vand på den. Gnid panden med et overskåret løg og hæld så dejen på.
Hæld 1 tsk olie rundt om pandekagen og lidt ovenpå
Steg pandekagen ved middel varme i 2 minutter på den ene side - til den slipper - og 1 minut på den anden.
Ved den næste pandekage behøver du ikke strinte vand på panden, men det er et godt fif at gnide den med løget.
Dosa er endnu bedre, når du kommer snittede løg, rød peber og revet gulerod i dejen (og måske chilli)
Madkage med grøntsager: Fortynd dejen så den stadig er tyktflydende, 2 dl dej til ½ dl vand. Steg i lidt fedtstof på panden. Pres nogle fintskårne grøntsager ned i dejen på panden før du vender og steger på den anden side.
Vafler:Fortynd en portion grunddej med vand og eller fløde i forholdet 2 dele grunddej til 1 del væde og tilsæt lidt ikke-søde krydderier.
Æbleskiver: Stegte æbleskiver: Grunddejen kan steges som den er eller kan blandes med chili, løg, krydderurter, revet gulerod eller hvad du har lyst til at eksperimentere med.
Dampede æbleskiver er en sydindisk opfindelse - Idli - som er beskrevet nedenfor.
Indiske madkager med fermenterede mungbønner + ris: idli og en grunddej med mange muligheder
Her er en video med opskriften til den indiske udgave af idli (da der er meget varmt, kan de tilsætte salt til dejen før den hæver):
Idlis er ikke særlig kendt i Danmark, men er rigtig lækre og når man kan lave lækre idlis, så har har man en grunddej med mange muligheder!
Grunddejen består af dahl og ris, der har fermenteret.
Sådan laver du grunddejen af 1 dl dahl + 3½ dl ris
Udgangspunktet er 1 dl afskallede "indiske" bønner, urad dahl eller mungdahl, der har stået i blød i 4-8 timer med 16 bukkehornfrø i 3 dl vand.
Det bedste resultat opnås ved at skylle bønnerne i vand 3-4 gange og hver gang fjerne "skummet", før det sættes til at trække.
Hæld vandet fra og blend dahlen med lidt nyt vand, der tilsættes lidt efter lidt - indtil det er en fin creme.
Det kan tage flere minutter, før det er blendet godt nok.
Bland cremen med en anden creme, der er lavet på 3 dl bhasmati ris + ½ dl grødris.
Lad risen stå og trække i rigeligt vand i 4-8 timer. Her hælder du vandet ud og tilsætter bagefter nyt vand og blender til en fin creme, der blandes med bønnecremen og blendes endnu engang.
Denne grunddej skal hæve overdækket og varmt i 8-16 timer. 27-30 grader varmt!
Når det har hævet tilsætter man salt. ½-1 tsk. Hvis salten kommer i før det har hævet, hæver dejen mindre villigt.
Dejen kan holde sig flere dage i køleskabet, så du kan bruge den til forskellige formål i de kommende dage - se næste ramme.
Den indiske grunddej kan bruges til æbleskiver, dosa, uthappams, vafler og idlis
Grunddejen er beskrevet i rammen ovenfor. Tryk på billedet, så zoomer det op og du kan se mulighederne.
Vafler er velegnet til frokost, når du fortynder grunddejen med kokosmælk i forholdet 2 dele grunddej til 1 del kokosmælk og tilsætter lidt ikke-søde krydderier.
Æbleskiver Fortynd grunddejen med kokosmælk i forholdet 2 dele grunddej til 1 del kokosmælk.
Skal dejen krydres? Ikke nødvendigvis, fordi den fermenterede dej har sin egen gode smag. Men hvis den skal bruges til brunch eller frokost kan du overveje at tilsætte tang, en fermenteret grøntsag eller nogle spændende krydderier. Og hvis du vil bruge dem traditionelt, kan du tilsætte søde “julekrydderier”.
Dosa: Til 2 dl grunddej bruger jeg 1 dl væde: vand/kokosmælk.
Dejen hældes på panden til pandekager. Kokosmælken gør, at man ikke behøver bruge fedtstof på en slip-let-pande.
Steg dosaen ved middel varme i 2 minutter på den ene side - til den slipper - og 1 minut på den anden.
Utappam: Fortynd dejen så den stadig er tyktflydende, 2 dl dej til ½ dl vand. Steg i lidt fedstof på panden. Pres nogle fintskårne grøntsager ned i dejen på panden før du vender og steger på den anden side.
Idlis: Grunddejen lægges i idliform og bliver dampet i 12 minutter i dampgryde med ½ l vand i bunden.
Idliform kan købes på nettet, fx her:
Indiske specialiteter i hollandsk netbutik (søg på "Idli" i butikken)
Chapati - det daglige brød
Dej til 8 chapati:
250 g mel
1 ¼ dl vand
evt. ¼ dl olie
1 tsk salt
evt. peber
Ælt sammen til den slipper.
Stil et roligt sted - den skal hvile mindst ½ time, gerne natten over.
Rul tyndt ud som små pandekager.
Steg på hed tør pande.
Vend i luften, hvis du synes det er sjovt.
Pres evt. ned, når den bobler op.
8 Banale boller
Bollerne skal være flade
- så du kan smøre direkte på den flade bund når du spiser en bolle.
Men vær blot rolig - selv banale boller kan skæres over.
Med lidt træning klarer du det med samlet arbejdsindsats på 15 min.
Om aftenen bruger du 5 min. på at lave dejen:
I 2 dl koldt vand smuldrer du 3-5 g gær.
Tilsæt salt og måske olie.
Bland det godt vha røremaskine.
Hæld 200g mel i - mindst halvdelen skal være usigtet.
Bland til du har en lind tynd dej.
Dæk til og sæt i køleskabet natten over.
Om morgenen tager det op til 10 minutter af din tid - afhængig af hvor god du er til at multitaske ;-)
Hæld 8 boller på plade med bagepapir vha. to store skeer mens ovnen varmer op til 200 grader.
Flad bollerne godt ud.
Bages midt i ovnen i 20-25 min.
Forbedringer:
Bedre: Lad halvdelen af væden være tykmælk.
Bedst: Lad al væden være valle fra den panir du har lavet
Knækbrød (her er til 2 bageplader)
Disse knækbrød er fremstillet af hel spelt, som jeg kværner på min egen kornkværn. Jeg bruger alt fra det kværnede mel, hvilket kan få betydning for, hvor meget væde jeg skal bruge, til dejen er fast. Er man nødt til at købe færdigmalet mel, vil det sandsynligvis opføre sig lidt anderledes.
Man prøver sig frem, ligesom man kan bruge andre frøsorter, end jeg foreslår. Husk blot, at olien skal kunne tåle høje temperaturer. I stedet for olie kan man bruge ghee.
Dej
- hvis man har en kornkværn bruges hel korn indtil streg 500
eller 7 dl fuldkornsmel
2 dl vand
1/2 - 1 dl olie, jeg bruger olivenolie og rapsolie blandet
1 dl sesam- og nigellefrø
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
evt hvedemel hvis dejen bliver for våd.
Tryk på billedet og se hvordan dejen skal se ud.
Alle de tørre stoffer blandes i en stor skål.
Vand og olie hældes i og det piskes sammen med en el-pisker, indtil alt mel er suget op.
Er dejen for våd til at ælte, tilsæt hvedemel.
Ælt dejen godt sammen med hænderne indtil den er glat og smidig.
Dejen skal rulles meget tyndt ud. Man kan evt.rulle ud mellem 2 stykker bagepapir. Brug hvedemel, så dejen ikke klistrer fast.
Når dejen er tynd nok - 1 - 2 mm - skæres passende stykker ud. Jeg bruger et pizzahjul.
Stykkerne lægges på bageplade med bagepapir og bages i ovn 12 min ved 200 gr. varmluft.
Knækbrødene køles af og lægges i lufttæt beholder til fremtidig nydelse. Mums, synes jeg.
Nemt fladbrød
Brødet smager herligt og er så fladt at man kan smøre det som det er, eller bare spise det til maden.
Lav en våd dej med
400 g mel
3 dl vand
1 spsk salt
1/2 tsk gær
godt med nigellefrø og sesamfrø
evt. lidt olie
Lad den hæve mindst 1 time
Hæld den ud på bageplade med bagepapir.
Bred den ud til en tynd masse og lad den hæve i 1/2 time
Bag den i 30 minutter - de første 5 minutter ved 250 grader, de sidste 25 minutter ved 200 grader