Picture Brød og kager på denne side:
    Kage
  • Ovnbagt æblefryd
  • Håkon småkager med marcipan
  • Powermuffin - en krydret cupcake til mellemmåltid
  • Krydderikage til kaffe eller te om eftermiddagen
    Brød
  • Chapati, det daglige brød
  • 8 Banale boller
  • Rugbrød på gær og kærnemælk
  • Knækbrød
  • Nemt fladbrød
Picture Ovnbagt æblefryd
Super hurtig lækker æblekage til 4-6 personer
  1. 500 gr æbler i tern
  2. 150 gr smeltet smør
  3. 125 gr sukker
  4. 125 gr mel
  5. 125 gr havregryn
  6. 1-2 tsk vanillesukker
  7. 1-2 tsk kanel
  8. En håndfuld mandler, skal ikke smuttes men grovhakkes
  • Saml ingredienserne 3-7 i en skål.
  • Pisk det smeltede smør deri.
  • Læg de rensede æbletern i et ovnfast fad.
  • Læg den sammenpiskede masse over æblerne og drys til sidst mandlerne på.
  • Bages ved 200 grader alm. ovn i 30 min.
  • Serveres - gerne lige fra ovnen - med flødeskum eller/og is.

Variation: Skift æblerne ud med en anden slags frugt - eller bær.

Picture Håkon småkager med marcipan
Denne opskrift giver 80 til 100 stk afhængig af din gavmildhed
  • 200 g smør
  • 100 g flormelis
  • 100 g marcipan
  • 1 æg
  • Ca 250-300 g hvedemel
  • 2 tsk vanillesukker
  • Rørsukker til at rulle dejen i
  1. Pisk smør, flormelis vanillesukker sammen til en ensartet masse.
  2. Tilsæt revet marcipan og derefter ægget og tilsidst mel.
    Dejen skal være blød men ikke klæbrig. Du skal kunne have dejen løst i hånden uden at den klæber til fingrene.
  3. Saml forsigtigt dejen til en klump som du deler i 3-4 dele.
    Hver del trilles forsigtigt til en pølse, diameter 1-2 cm.
  4. Rul pølsen i rørsukker og læg den i folio eller sølvpapir.
  5. Sæt dejen i køleskab i en time, så den er fast og skærbar.
  6. Skær små kager ud med en kniv, tykkelse 5 mm, og placer dem på en plade med bagepapir.
  7. Bag ved 180 grader varmluft i 8-12 min afhængig af hvor tykke de enkelte småkager er.
  8. Køl småkagerne helt af, så holder de sig bedst i kagedåsen.
Picture Powermuffin - en krydret cupcake
Denne opskrift giver 6-8 powermuffins, et mellemmåltid, der vil noget...
Blend lidt chilli, frisk ingefær og måske kanel og kardemomme i 3 dl kokosmælk/vand.
Bland gode sager i: en håndfuld hakkede nødder, 5-6 fintsnittede dadler samt 1 dl havregryn eller kogt byg/ris.
Til sidst røres 1 dl groft mel i, fx en blanding af rug- og rismel.
Kan med fordel stå og trække i formene natten over, inden de bages i 15-20 minutter ved 200 grader.
Picture Krydderikage til kaffe eller te om eftermiddagen
Der er nok til 6 mennesker - eller til flere dage.
  • 250 g smør, der har stået et par timer udenfor køleskabet
  • 250 g rørsukker
  • 250 g hvedemel
  • 4 æg, der har stået et par timer udenfor køleskabet
  • ½ tsk. baqepulnver
  • 1 tsk krydderi, fx kanel eller masala
  • 75 g hakkede valnøddekerner og/eller cachewnødder
  • 100 g hakket mørk chokolade
Rør dejen med let hånd og glade følelser
  1. Smørret røres blødt i en lun skål
  2. Sukkeret drysses i lidt ad gangen
  3. Tilsæt hele æg (uden skal) - et ad gangen
  4. Mel, bagepulver og krydderi blandes og hældes gennem en sigte og ned i dejen
  5. Nødder og chokolade blandes i
Kagen starter i en kold ovn
  • Dejen fyldes i en bageform, der er smurt med smør eller foret med bagepapir.
  • Sæt bageformen i en kold ovn.
  • Indstil ovnen til 165 grader - ikke varmluft.
  • Efter 1 time og 5 minutter er kagen færdig.
    Check evt. med en strikkepind - dejen skal ikke hænge i.
Picture Fermenterede indiske proteinkager: idlis og en grunddej med mange muligheder
Idlis er ikke særlig kendt i Danmark, men er rigtig lækre og når man kan lave lækre idlis, så har har man en grunddej med mange muligheder!
Grunddejen består af dahl og ris, der har fermenteret.

Sådan laver du grunddejen af 1 dl dahl + 3½ dl ris

  • Udgangspunktet er 1 dl afskallede "indiske" bønner, urad dahl eller mungdahl, der har stået i blød i 4-8 timer med 16 bukkehornfrø i 3 dl vand.
    Det bedste resultat opnås ved at skylle bønnerne i vand 3-4 gange og hver gang fjerne "skummet", før det sættes til at trække.

  • Hæld vandet fra og blend dahlen med lidt nyt vand, der tilsættes lidt efter lidt - indtil det er en fin creme.
    Det kan tage flere minutter, før det er blendet godt nok.

  • Bland cremen med en anden creme, der er lavet på 3 dl bhasmati ris + ½ dl grødris,
    den kan laves på 2 måder:
    1. Traditionelt lader man risen stå og trække i rigeligt vand i 4-8 timer. Her hælder du vandet ud og tilsætter bagefter nyt vand og blender til en fin creme.
    2. Den anden metode bruger rismel. Jeg kværner 3 dl bhasmati ris + ½ dl grødris og bløder melet op i 2 dl vand.
      Denne blanding blender jeg så med bønnecremen.

  • Denne grunddej skal hæve overdækket og varmt i 8-16 timer. 27-30 grader varmt!
    Jeg lader det kickstarte ved at give det 15 minutter i ovnen ved 50 grader.

  • Når det har hævet tilsætter man salt. ½-1 tsk. Hvis salten kommer i før det har hævet, hæver dejen mindre villigt.
Dejen kan holde sig flere dage i køleskabet, så du kan bruge den til forskellige formål i de kommende dage - se næste ramme.

Her er opskriften til den rigtige indiske udgave af idlis (da der er meget varmt, kan de tilsætte salt til dejen før den hæver):

Picture Hvordan bruges grunddejen til æbleskiver, dosa, uthappams, vafler og idlis?
Grunddejen er beskrevet i rammen ovenfor. Tryk på billedet, så zoomer det op og du kan se mulighederne.

Vafler er velegnet til frokost, når du fortynder grunddejen med kokosmælk i forholdet 2 dele grunddej til 1 del kokosmælk og tilsætter lidt ikke-søde krydderier.

Æbleskiver
Fortynd grunddejen med kokosmælk i forholdet 2 dele grunddej til 1 del kokosmælk.

Skal dejen krydres? Ikke nødvendigvis, fordi den fermenterede dej har sin egen gode smag. Men hvis den skal bruges til brunch eller frokost kan du overveje at tilsætte tang, en fermenteret grøntsag eller nogle spændende krydderier. Og hvis du vil bruge dem traditionelt, kan du tilsætte søde “julekrydderier”.

Dosa: Til 2 dl grunddej bruger jeg 1 dl væde: vand/kokosmælk.
Dejen hældes på panden til pandekager. Kokosmælken gør, at man ikke behøver bruge fedtstof på en slip-let-pande.
Steg dosaen ved middel varme i 2 minutter på den ene side - til den slipper - og 1 minut på den anden.

Utappam: Fortynd dejen så den stadig er tyktflydende, 2 dl dej til ½ dl vand. Steg i lidt fedstof på panden.
Pres nogle fintskårne grøntsager ned i dejen på panden før du vender og steger på den anden side.

Idlis: Grunddejen lægges i idliform og bliver dampet i 12 minutter i dampgryde med ½ l vand i bunden.
Idliform kan købes på nettet, fx her: Indiske specialiteter i hollandsk netbutik (søg på "Idli" i butikken)

Picture Fermenterede danske proteinkager: Æbleskiver, vafler og pandekager
Grunddejen består af ærtemel og quinoamel, der har fermenteret. Det er en nem dansk udgave af de indiske proteinkager som er beskrevet ovenfor.
Quinoa kan dyrkes i Danmark og er den kornsort, der giver det bedste resultat sammen med ærtemel fra "gule ærter".

Sådan laver du grunddejen af 1 dl ærtemel og 2 dl quinoamel.

  • Bland med 1 dl ærtemel og 2 dl quinoamel med ¼ tsk kværnede bukkehornfrø i 3½ dl vand.

  • Blend det indtil det er en fin creme.
    Det kan tage flere minutter, før det er blendet godt nok.

  • Denne grunddej skal hæve overdækket og varmt i 8-16 timer. 27-30 grader varmt!
    Jeg lader det kickstarte ved at give det 20 minutter i ovnen ved 50 grader.

  • Når det har hævet tilsætter jeg salt. ½-1 tsk. Hvis salten kommer i før det har hævet, hæver dejen mindre villigt.
Dejen kan holde sig flere dage i køleskabet, så du kan bruge den til forskellige formål i de kommende dage.

Hvordan bruges grunddejen?
Tryk på billedet, så zoomer det op og du kan se mulighederne.

Vafler er velegnet til frokost, når du fortynder grunddejen med vand og eller fløde i forholdet 2 dele grunddej til 1 del væde og tilsætter lidt ikke-søde krydderier.
Vafler er lettest at lave, når du har et elektrisk vaffeljern.

Æbleskiver steges i ghee, men en god olie kan også gøre det, så de forbliver veganske.

Pandekager: fortynd dejen med vand og/eller fløde til en tynd dej, der kan hældes på panden til pandekager. Til 2 dl grunddej bruger jeg 1 dl væde. Fløden gør, at man ikke behøver bruge fedtstof på en slip-let-pande.
Steg pandekagn ved middel varme i 2 minutter på den ene side - til den slipper - og 1 minut på den anden.

Dampede æbleskiver (Idlis): Grunddejen lægges i idliform og bliver dampet i 12 minutter i dampgryde med ½ l vand i bunden.
Idliform kan købes på nettet, fx her: Indiske specialiteter i hollandsk netbutik (søg på "Idli" i butikken)

Ærtemelet kan du få hos: PureDansk

Dansk Quinoa kan du få hos: Fresh.Land, der får det fra Lolland.
Jeg kværner selv mel af quinoa ;-)

Picture Chapati - det daglige brød
Dej til 8 chapati:
  1. 250 g mel
  2. 1 ¼ dl vand
  3. evt. ¼ dl olie
  4. 1 tsk salt
  5. evt. peber
  6. Ælt sammen til den slipper.
  7. Stil et roligt sted - den skal hvile mindst ½ time, gerne natten over.
  8. Rul tyndt ud som små pandekager.
  9. Steg på hed tør pande.
    Vend i luften, hvis du synes det er sjovt.
    Pres evt. ned, når den bobler op.
  10. En side er færdig når der er brune pletter.
Skal spises inden for 1 time.

Video om chapati

Picture 8 Banale boller
Bollerne skal være flade - så du kan smøre direkte på den flade bund når du spiser en bolle.
Men vær blot rolig - selv banale boller kan skæres over.

Med lidt træning klarer du det med samlet arbejdsindsats på 15 min.

  1. Om aftenen bruger du 5 min. på at lave dejen:
    • I 2 dl koldt vand smuldrer du 3-5 g gær.
    • Tilsæt salt og måske olie.
    • Bland det godt vha røremaskine.
    • Hæld 200g mel i - mindst halvdelen skal være usigtet.
    • Bland til du har en lind tynd dej.
    • Dæk til og sæt i køleskabet natten over.

  2. Om morgenen tager det op til 10 minutter af din tid - afhængig af hvor god du er til at multitaske ;-)

    Hæld 8 boller på plade med bagepapir vha. to store skeer mens ovnen varmer op til 200 grader.

  3. Flad bollerne godt ud.

  4. Bages midt i ovnen i 20-25 min.

Forbedringer:

  1. Bedre: Lad halvdelen af væden være tykmælk.
  2. Bedst: Lad al væden være valle fra den panir du har lavet
Picture Rugbrød på gær og kærnemælk

Lille brød
  • 4 dl kærnemælk
  • 8 g gær
  • 8 g salt = ½ spiseske
  • 350 g groft rugmel
  • 100 g sigtemel
  • 50 g sesamfrø
  • 25 g nigellafrø
  • 25 g valnødder, hakket
  • Brødform på 1½ l
Stort brød
  • 7½ dl kærnemælk
  • 15 g gær
  • 15 g salt =1 spiseske
  • 650 g groft rugmel
  • 200 g sigtemel
  • 100 g sesamfrø
  • 50 g nigellafrø
  • 50 g valnødder, hakket
  • Brødform på 2½-3 l

Rør gæren ud i den lunkne kærnemælk. Rør de andre goder sager i.
Ælt dejen til den er ensartet. Den er klæbrig…
Stil dejen til hævning et lunt roligt sted i en skål i mindst 30 minutter. Læg film eller et fugtigt klæde over skålen.
Ælt dejen igen og form den til et brød. Brødet skal hæve lunt, roligt og tildækket i mindst 30 minutter i en smurt bageform.
Prik huller foroven med en gaffel.

Bag brødet i 5 minutter ved 250 grader og derefter ved 180 grader i mindst 1 time (stort brød i 1½).
Brødet er færdigt når det er 95 grader inde i midten - og når det lyder hult, når du banker det i bunden…
Stil det på en rist til afkøling - ellers får du em i bunden.
Læg film over - ellers får du sprød skorpe.

Variation: Halvdelen af rugmelet kan erstattes af andet groft mel.

Picture Knækbrød (her er til 2 bageplader)
Disse knækbrød er fremstillet af hel spelt, som jeg kværner på min egen kornkværn. Jeg bruger alt fra det kværnede mel, hvilket kan få betydning for, hvor meget væde jeg skal bruge, til dejen er fast. Er man nødt til at købe færdigmalet mel, vil det sandsynligvis opføre sig lidt anderledes.
Man prøver sig frem, ligesom man kan bruge andre frøsorter, end jeg foreslår.
Husk blot, at olien skal kunne tåle høje temperaturer. I stedet for olie kan man bruge ghee.

Dej
- hvis man har en kornkværn bruges hel korn indtil streg 500 eller 7 dl fuldkornsmel

  • 2 dl vand
  • 1/2 - 1 dl olie, jeg bruger olivenolie og rapsolie blandet
  • 1 dl sesam- og nigellefrø
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk salt
  • evt hvedemel hvis dejen bliver for våd.

 Tryk på billedet og se hvordan dejen skal se ud.
  1. Alle de tørre stoffer blandes i en stor skål.
  2. Vand og olie hældes i og det piskes sammen med en el-pisker, indtil alt mel er suget op.
    Er dejen for våd til at ælte, tilsæt hvedemel.
  3. Ælt dejen godt sammen med hænderne indtil den er glat og smidig.
  4. Dejen skal rulles meget tyndt ud. Man kan evt.rulle ud mellem 2 stykker bagepapir. Brug hvedemel, så dejen ikke klistrer fast.
  5. Når dejen er tynd nok - 1 - 2 mm - skæres passende stykker ud. Jeg bruger et pizzahjul.
  6. Stykkerne lægges på bageplade med bagepapir og bages i ovn 12 min ved 200 gr. varmluft.
  7. Knækbrødene køles af og lægges i lufttæt beholder til fremtidig nydelse. Mums, synes jeg.

Picture Nemt fladbrød
Brødet smager herligt og er så fladt at man kan smøre det som det er, eller bare spise det til maden.
  1. Lav en våd dej med
    • 400 g mel
    • 3 dl vand
    • 1 spsk salt
    • 1/2 tsk gær
    • godt med nigellefrø og sesamfrø
    • evt. lidt olie
  2. Lad den hæve mindst 1 time

  3. Hæld den ud på bageplade med bagepapir.

  4. Bred den ud til en tynd masse og lad den hæve i 1/2 time

  5. Bag den i 30 minutter - de første 5 minutter ved 250 grader, de sidste 25 minutter ved 200 grader

  6. Lad den køle på en rist - gerne under et klæde.

  7. Skær ud i passende stykker.