Video | Basis | Karry | Fest | Kage | Kød | Download |
Brød finder du under "Kage" og humus finder du under "Fest".
På denne side:
|
Vores kostråd
Og vi får vores proteiner fra korn + bælgfrugter + ost + nødder. |
3 nyttige redskaber
|
Dahl - linser med grøntsager
Linser er bælgfrugter ligesom bønner og ærter. Prøv denne lette opskrift med dahl til 2 personer:
Fidus: Du kan lave din linseret i en madtermokande. Se under download - her er der også forslag til andre kombinationer af grøntsagerne. |
Kikærter med grøntsager
Kikærter mætter mere end linser og kræver lidt mere forberedelse. Her er nok til 2 personer:
|
Vi begrænser madspild ved hjælp af 3 regler med fokus på forebyggelse:
|
Kartoffelmos med quinoa Her er nok til 2 personer, når det er en væsentlig del af måltidet - og til 4 personer, når det er en sideret blandt flere andre.
Se Tærte Fidus 2: Brug en blanding af piskefløde og vand til at koge i - så behøver du ikke komme fedt i. |
Kryddermælk er et lækkert mellemmåltid
Drik kogt varm mælk med krydderier som mellemmåtid - det bliver du glad af - for det smager skønt og så indeholder det proteiner, mælkefedt, vitaminer og mineraler i så store mængder at du bliver velnæret. Undgå kold mælk - det er tungt fordøjeligt. Kryddermælken er derimod let fordøjelig. Vær opmærksom på at mælk skal indtages separat og ikke bør drikkes til måltider. Sådan laver du kryddermælk:
|
Ghee, klaret smør - et mirakel i hverdagen
Vi taler her om fedtstof, som kan bruges, uden at man skal bekymre sig om udvikling af uheldige stoffer, hvis temperaturen bliver for høj. Ghee kan tilsættes maden efter tilberedning eller bruges fra start til svitsning af krydderier. Ghee kan opbevares i køleskab i flere måneder, og man tager den mængde ud, som man vil bruge i ugens løb.
Bagdelen ved ghee er den tid, det tager at fremstille den - ca 1 time - fordi man kan ikke gå fra ghee’en eller lave noget andet samtidig. Den kræver konstant opmærksomhed og omhu. Tryk på billedet og se hvordan det ser ud. Til ghee bruges usaltet økologisk smør. Jeg bruger 6 pakker smør=1,5 kg, hvilket giver ca 1,3 l ghee Rør jævnligt i gryden med en palet og sørg for, at affaldsstofferne ikke sætter sig fast på bunden. Skum smørret. Skru efterhånden forsigtigt ned for blusset, men uden at processen går i stå. Efter yderligere 20-25 min. ændrer smørret karakter og bliver i stedet for gulligt og uigennemsigtigt mere klart og gennemsigtigt. På bunden af gryden kan man se affaldsstoffer, som har samlet sig. Skum jævnligt smørret og rør ligeledes jævnligt! Efter 45-60 min fra start og afhængig af varmekilde (gas er mere heftig end el) hældes det nu klarede smør gennem en sigte beklædt med klæde og ned i en beholder, som ghee’en opbevares i. Når ghee’en er afkølet, sættes den i køleskab. Her er opskrift på ghee til download. |
Mayonnaise på under 5 minutter
Denne mayo kan bruges til pommes frites og er nem at lave. Du skal piske æg og olie sammen - med piskeris eller med en stavblender. Tilsæt så meget citronsaft og krydderi til ægget som du synes passer - pisk det sammen - og hæld derefter olie i (i en tynd stråle under fortsat piskning) indtil du synes der er en god konsistens. Du kan starte med denne opskrift: Ingredienser
|
Brasiliens kostråd fra 2014: Spis sammen med andre og bliv bedre til at lave mad.
Brasilien er ikke det første land, der har andre kriterier end den rette sammensætning af næringsstoffer i sine kostråd. De japanske kostråd har i mange år startet med rådet: »Nyd dine måltider - spis udsøgte og sunde måltider, der er gode for din krop og dit sind«. |