|
Fest er mangfoldighed og overraskelser.
På denne side:
- Forret: Humus
- Forret: Valnøddemos og ærtemos
- Hovedret: Nøddesteg
- Hovedret: Tærte
- Hovedret: Postej på mungbønner, nødder og æg
- Hovedret: Spinatpanir
- Blommechutney til hovedretten
- Dessert: Ovnbagt æblefryd
Brød finder du under "Kage".
Vin finder du på
Vin
|
|
Humus - en både nem og festlig forret, når den serveres med godt (knæk)brød og boblevand
En brik færdige kikærter fra Coop
saften af ½ citron
4 spsk Gomasio
blendes sammen med
Afkølet gryderet:
1 stor gulerod
½ porre
1-2 håndfulde grønne bønner
Grøntsagerne svitses i ghee eller olie med frisk ingefær, chili og 1 tsk hel spidskommen.
Tilsæt kogende vand til grøntsagerne er halvt dækket og lad det simre med rigelig mængde frisk timian og oregano og 1 tsk salt i 15-20 minutter.
Humusen kan holde sig i køleskab i op til 6 dage.
|
|
Forret: Valnøddemos og ærtemos
Denne portion rækker til 8-10 personer.
- 200g valnødder, der ristes lidt og blendes sammen med
- saften af 1 citron
- 2 spsk honning
- 2 spsk ahornsirup
- 2 cm frisk ingefær
- 2 fed hvidløg
- 1 chilli
- ½-1 spsk salt
- ½-1 potte frisk basilikum eller oregano (bladene)
- ½-1 potte frisk mynte eller koriander (bladene)
- 1 dl vand
- Når det er en fin mos, blander du hakket bladselleri i - eller hvad du nu synes passer.
Denne portion giver ½ liter mos.
Denne mængde kan også bruges som hovedret: Fire personer kan få 1¼ dl hver. Det er fint sammen med bagte rodfrugter, chutney, salat og brød.
Fif, der sparer penge: Ærtemos
Skift en stor del af valnødderne ud med optøede grønne ærter. |
|
Nøddesteg har i 100 år været en god hovedret til jul og andre fester. Her er en kun lidt besværlig udgave, der dur til 4 let-spisende personer, når der er en række tilbehør.
- 1 dl ris eller bulgur
- 150 g hasselnødder
- 2 stilke bladselleri
- 2 tomater
- 1 peberfrugt rød/grøn/gul
- 4 spsk ghee/olie
- ½ tsk kommen
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk stødt gurkemeje
- 1 spsk frisk ingefær, fintskåret
- 1 spsk oregano
- ½ dl kikærte- eller majsmel
- 12 opblødte svedsker
- salt og peber
Kog 1 dl ris eller bulgur med lidt salt i 4 dl vand i 15-20 minutter, sluk og lad stå og trække. Resultatet skal være fugtigt!
Rist nødderne på pande eller i ovn. Halvdelen hakkes groft og den anden halvdel knuses eller blendes.
Gheen/olien opvarmes og ingefæren ristes heri til den er let gylden og tilsættes så de øvrige krydderier, der ristes i ½ minut.
Tilsæt de fintskårne grøntsager og lad dem mørne under låg i 5-10 minutter. Hvis de ser ud til at koge ind, tilsætter du lidt kogende vand - grøntsagerne skal være godt fedtede/fugtige!
Bland alle delene - gerne med røremaskine -og tilsæt lidt salt og peber. Farsen skal være ret fast og hældes i en smurt form eller en form foret med bagepapir - læg svedsker i et lag i midten.
Bages i ovn ved 170 grader i op til 45 minutter.
Ved serveringen vendes postejen ud på et fad og pyntes med for eksempler marinerede agurke- og peber-skiver.
Postejen kan selvfølgelig krydres på mange måder. Hvis der ikke deltager børn eller andre med følsomme ganer kan du overveje løg, chili, hvidløg til at svitse sammen med ingefæren. Ellers kan du spice tilbehøret, for eksempel en spinatsovs som børnene alligevel ikke gider spise ;-)
Passer i øvrigt fint med brunede kartofler og rødkål.
Variationer: Opblødte abrikoser imellem de opblødte svedsker. Andre krydderier. |
|
Den lækre tærte er dejlig både varm og efter flere times afkøling - så den kan laves i god tid før servering.
Tærten giver mad nok til 4 personer, når den ledsages af en saftig salat. Bunden er lavet af kartoffelmos med hirse og havregryn og fyldet er for eksempel optøet spinat med tomat, porrer og nøddemel eller æg.
Variationerne står til sidst.
Den bedste bund består af 300g fintskårne kartofler, kogt 20 minutter med 1 dl hirse i letsaltet vand. Hirse suger meget vand, så vandet skal dække kartofler og hirse - og lidt til. Hold øje med det ikke brænder på.
Kartoffelblandingen blendes, blandes med 2½ dl havregryn og køler af før den fordeles i en smurt fad. Er du i gang i god tid, kan du lade mosen stå i køleskab til kort før du vil forbage bunden.
Forbag bunden i 20 minutter ved 200 grader varmluft i et smurt tærtefad. Eller 30 minutter ved 175 grade varmluft.
Prik bunden med en gaffel, kom fyldet i og bag den færdig i 25-30 minutter.
Lad den trække mindst 10 minutter før servering.
Forslag til fyld og pynt
200 g optøet grov spinat varmes op og simrer i et par minutter sammen med 1 groftskåret tomat før der tilsættes ½ porre svitset sammen med 1 tsk fintskåret ingefær og 2 fed groftskåret hvidløg i 1 tsk ghee eller olie - evt. sammen med 1 tsk hel spidskommen, fennikelfrø eller korianderfrø.
Tilsæt 1 tsk salt, 1 spsk oregano / basilikum / timian og 1 tsk revet muskatnød til blandingen, sluk og lad køle af.
Blandingen røres sammen med 1 æg eller 1 dl mel af hasselnødder og hældes i den foragte bund.
Pynt med for eksempel rød peber.
De rosa peberkorn på billedet kom på efter tærten var taget ud.
Variationer
Kartoflerne kan kombineres med og erstattes af rødbede eller selleri. Quinoa kan bruges i stedet for hirse - så skal vandet næsten dække.
Veganere: Undgå ghee og æg.
Til børn: Erstat spinat med grønne ærter (gerne mosede), hirse med ris, hasselnødder med mandler, halvér mængden af krydderier og undgå hvidløg. |
|
Hovedret: Postej på nødder, mungbønner og æg
Kog 1 dl mungbønner (eller linser) i 30 minutter (45 for linser) sammen med
- 1,5 dl vand + 1,5 dl kokosmælk
- 1 spsk af hver af disse krydderier:
- salt
- kværnet sort peber
- revet muskatnød
- oregano
- spidskommen
- 1/2 spsk af hver af disse krydderier:
- gurkemeje
- timian
- basilikum
- 2 tomater
- 1 løg
- 4 små finthakkede kartofler (eller 2 store)
- 1-2 spsk af hver af disse friske krydderier:
- hakket grøn chili
- ingefær
- hvidløg
2 spsk gør det stærkt - 1 spsk gør det aromatisk
Lad det køle af i 1-2 timer.
- Pisk 3 æg
- Rør 1 dl finthakkede/blendede hasselnødder/mandler i
- Rør den kogte linsemasse i
Bag i tre små forme ved 175 grader i 45 minutter, hver portion er nok til 2 personer - så de to ekstra portioner kan fryses ned.
Eller bag det hele i en ildfast form i 60 minutter ved 175 grader - det dækker til 6 personer, når der er godt med tilbehør.
Server med salat og ris - og gerne med fladbrød, chutney og en grøntsagssovs. |
|
Hovedret: SpinatPanir
Panir indgår fint i varme retter og er uundværlig i en spinatpanir. ;-)
En meget mættende spinatpanir får man ved at komme panir og spinat i en dahl med linser: Kog linser med kartoffel, tomat, karry og kokosmælk - se evt. hvordan man laver en dahl på linser under "Basis".
Tilsæt friske spinatblade de sidste 3 minutter.
Tilsæt panir til sidst.
Video om let spinatpanir uden linser
Opskrift på panir
|
|
Blommechutney til hovedretten
8-10 udstenede, kvarte blommer, 5 tørrede findelte figner bringes forsigtigt i kog med 1 dl vand. Efter 1/2 time, når det er godt i kog tilsættes krydderier:
Svits et lille løg på pande sammen med finskåret chilli og godt med finskåret frisk ingefær i 1-2 spiseskefulde ghee. Når ingefæren er let gylden så tilsæt karrypulver. Tilsæt så 1-2 dl kokosmælk, rør rundt og hæld i blommerne.
Lad det simre i 1-2 timer - gerne i en madtermokande. |
|
Dessert: Ovnbagt æblefryd
Her er opskrift på Kage - ovnbagt æblefryd.
|